ENGLISH
   
Αναζήτηση Στείλτε μας Email Αρχική Χάρτης Ιστοσελίδας
ΝΑΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΟΝΙΤΣΚΑΪΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΓΛΩΣΣΑ - ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
ΑΓΙΣ ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΓΙΣ ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σ.Φ.Ε.Ι O Σύνδεσμος που προάγει τις διαχρονικές αξίες και επιβραβεύει τους δημιουργούς κάθε μορφής δραστηριότητας και προσφοράς.

Μητροπόλεως 34
2ος όροφος
γραφεία 210-213
54 623 Θεσσαλονίκη

+30 2310 277.463
+30 2310 77.623
     
Κάντε κλικ για Αναζήτηση  
     

ΡΩΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ24 MAΪOY 2011
O εορτασμός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
 
Ο εορτασμός στο Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, δημιουργών του σλαβικού αλφαβήτου και της σλαβικής Εκκλησίας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια πολύχρωμη και γεμάτη πληροφορίες παρουσίαση για το ευρύ κοινό, στην αίθουσα του Κέντρου, χρησιμοποιώντας υλικό από το Ψηφιακό Παράρτημα του Ρωσικού Μουσείου της Αγίας Πετρούπολης. Στο πλαίσιο της περιοδείας «Μνημεία της ρωσικής ιστορίας και πολιτισμού», που αφορά την προέλευση της ρωσικής λογοτεχνίας, λουλούδια τοποθετήθηκαν στο μνημείο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Εκπρόσωποι ρωσικής αποστολής επισκέφτηκαν τον ιερό ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Aνθιμος.
 
 
26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
Εορτασμός της «Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας».
 
Παρυσία πολλών φίλων του Ρωσικού Κέντρου Θεσ/νίκης, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την «Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας», στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Δ/ντριας του Ρωσικού Κέντρου κας Ναταλίας Σουπονίτσκαϊα και με ένα σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου και Ιδρυτή του Ρωσικού Κέντρου κ. Aγι Κυνηγόπουλου.
Κατόπιν παρουσιάστηκε η ιστορία εορτασμού της συγκεκριμένης μέρας στη Ρωσία, από τον κ. Μπάμπη Μιχαηλίδη, Διευθυντή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του Ρωσικού Κέντρου, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τους μικρούς φίλους του Κέντρου, Αλεξάνδρα Γαβριλίδου, Φωτεινή Αντόνοβα, Σταυρούλα Μαρμαρά, Μαρίνα Φωστηροπούλου, Ντάνα Τσιρλίδου, Θεοδώρα Αποστολίδου, Σοφία και Βαγγέλης Τσίαρας, Μαρία Τζόγια – Ραζάκοβα, Ανδρέας Σουπονίτσκι και Γιώργος Ζορμπάς, υπό την επιμέλεια της Μαρίας Αρουσάνοβας, να παρουσιάζουν με πολύ μεγάλη επιτυχία, ένα μουσικο-χορευτικό πρόγραμμα με ρωσικά τραγούδια και ποιήματα, χαρίζοντας στο τέλος κόκκινα τριαντάφυλλα στους άνδρες που ήταν παρόντες.
 
22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Εορτασμός  1ου χρόνου λειτουργίας του Κέντρου.
 
Σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα και υπό το πνεύμα των Χριστουγέννων,  το Ρωσικό Κέντρο γιόρτασε το πρώτο χρόνο λειτουργίας του.
Οι φίλοι του Κέντρου παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημερωτική παρουσίαση από τη Διευθύντρια του Κέντρου κα Ναταλία Σουπονίτσκαϊα, η οποία αναφέρθηκε τις δραστηριότητες που διεξήχθησαν από το Κέντρο μέσα στο χρόνο αυτό.
Τη βραδιά επίσης παρακολούθησαν Έλληνες μαθητές και φοιτητές, που σπουδάζουν ρωσική γλώσσα, εκπρόσωποι της ποιητικής κοινότητας στην Ελλάδα και ρωσικές οικογένειες, που ζουν στην Ελλάδα. Οι μικροί συμμετέχοντες απήγγειλαν ποιήματα στη ρωσική γλώσσα και οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τον παιδικό δημιουργικό  διαγωνισμό «Δημιουργούμε ένα παραμύθι», μια δραστηριότητα του Ρωσικού Κέντρου.
Εν αναμονή της νέας χρονιάς 2011, που είναι η 60η επέτειο κατάκτησης του διαστήματος από τον Γιούρι Γκαγκάριν, πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση σχετικά με τα επιτεύγματα της διαστημικής βιομηχανίας της Ρωσίας από το επίτιμο μέλος του Ρωσικού Κέντρου κ. Χαράλαμπο Μιχαηλίδη.
Η εορταστική βραδιά έκλεισε μ΄ ένα πλούσιο κοκτέιλ από Χριστουγεννιάτικα εδέσματα.
 
20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
Ποιητική βραδιά αφιερωμένη σε καταξιωμένους Έλληνες Ποιητές.
 
Το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της γνωστής ποιήτριας κας Αικ. Σεργίου Πομπόρτση και σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και το Δήμο Πανοράματος, διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία, μία ποιητική βραδιά αφιερωμένη σε καταξιωμένους Έλληνες Ποιητές, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι της ποίησης, χαιρέτησαν ο ιδρυτής του Ρωσικού Κέντρου κ. Aγις Κυνηγόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ, ο Δήμαρχος Πανοράματος κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ παράλληλα η Διευθύντρια του Κέντρου κα Ναταλία Σουπονίτσκαϊα αναφέρθηκε στους μεγάλους και εκλεκτούς Έλληνες ποιητές, όπως ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, κ.άλ., που τα έργα τους μεταφράστηκαν και στη Ρωσική γλώσσα. Επίσης η κα Σουπονίτσκαϊα τόνισε ιδιαίτερα ότι τα ανθρώπινα επιτεύγματα που μας χαρίζονται μέσα από την επιστήμη, τη λογοτεχνία και τη ποίηση δεν έχουν σύνορα και μας οδηγούν σε έναν καλύτερο, δικαιότερο και ομορφότερο κόσμο. Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η ιατρός Δρ του ΑΠΘ, κα Ελένη Δουλιανάκη.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε απαγγέλλοντας δικά τους ποιήματα ποιήτριες της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και η ποιήτρια Αικ. Σεργίου Πομπόρτση, αλλά και η διακεκριμένη ποιήτρια από τη Θάσο Ανδρ. Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου, με τη συνοδεία πιάνου από τον κ. Γ. Κωνσταντινίδη.
Στο τέλος, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα κοκτέιλ ανταλλάσοντας τις εντυπώσεις τους για την υπέροχη βραδιά.
 
29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Η συναυλία του γνωστού βιολονίστα Βαντίμ Ρέπιν με την Κ.Ο.Θ. & η επίσκεψή του στο Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
 
Στα πλαίσια των 45ων Δημητρίων του Δήμου Θεσ/νίκης με πρωτοβουλία του Ρωσικού Κέντρου και του Συνδέσμου Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μεγάλη συναυλία με τον παγκοσμίου φήμης Ρώσο βιολονίστα Βαντίμ Ρέπιν.
Ο πολύπλευρος βιρτουόζος συνδυάζει άριστα στις ερμηνείες του το πάθος με την τεχνική. Στην εμφάνιση του συνέπραξε με την Κ.Ο.Θ. στο μελωδικό και ιδιαιτέρως απαιτητικό κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του J. Sibelius, καθώς και στην αριστουργηματική συμφωνία αρ.1 σε ντο ελάσσονα του J. Brahms.
Λίγο πριν τη συναυλία, ο Βαντίμ Ρέπιν επισκέφθηκε το Κέντρο, όπου συναντήθηκε με τον ιδρυτή του, κ. ¶γι Κυνηγόπουλο και με τη διευθύντρια του, κα Ναταλία Σουπονίτσκαϊα. Στη συνέντευξή που έδωσε στην υπεύθυνη του καλλιτεχνικού τμήματος του Κέντρου, κα Μαρία Αρουσάνοβα, ο διάσημος μουσικός περιέγραψε με τα θερμότερα λόγια τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την Ελλάδα και κυρίως από τη Θεσσαλονίκη. Τόνισε τη σημασία και την αξία των Κέντρων αυτών για τη διάδοση του ρωσικού πολιτισμού και την εξοικείωση των πολιτών με τη μεγάλη ρωσική κληρονομιά και ευχήθηκε στους ανθρώπους του Ρωσικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλή επιτυχία στη συνέχιση του ευγενούς έργου τους.
 
 2 - 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Θερινή Μουσική Ακαδημία - Master Class Βιολιού με το διάσημο καθηγητή Zakhar Bron
 
Το Ρωσικό Κέντρο Θεσ/νίκης  διοργάνωσε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής σεμινάριο βιολιού με το διάσημο, πολυβραβευμένο, ρώσο καθηγητή Ζαχάρ Μπρόν, που έχει διδάξει στους παγκοσμίου φήμης βιολονίστες Βαντίμ Ρέπιν και Μαξίμ Βενγκέροβ.
Τα νέα ταλέντα, Απόδημοι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Ελβετία, την Τουρκία, καθώς και από την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία, είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητές τους KAI NA συνδύασαν με μοναδικό τρόπο τη μελέτη του βιολιού και τις διακοπές στο Αιγαίο.
Μετά την ολοκλήρωση του master-class, πραγματοποιήθηκε συναυλία, όπου παρουσιάστηκαν έργα των Τσαϊκόφσκι, Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς, Παγκανίνι και άλλων συνθέτων, που εκτελέστηκαν υπέροχα από τους ταλαντούχους νέους μουσικούς, στους οποίους αποδόθηκαν και σχετικά διπλώματα από τη Διευθύντρια του Κέντρου κα Ν. Σουπονίτσκαϊα και την υπεύθυνη Καλλιτεχνικής και Θεατρικής Εκπαίδευσης του Κέντρου κα Μ. Αρουσάνοβα.
 
 17 - 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
Επίσκεψη εκπροσώπων της Ορθόδοξης Σχολής της Καλούγκα, της Ρωσίας
 
Έπειτα από πρόσκληση του Ρωσικού Κέντρου Θεσ/νίκης, επισκέφτηκαν την πόλη μας εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Σχολής της Καλούγκα, που ιδρύθηκε το 1996 με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Καλούγκα και Μπορόβσκ κ.κ. Κλήμη, με στόχο την προετοιμασία του προγράμματος φιλοξενίας μαθητών γυμνασίου. 
Οι εκπρόσωποι της σχολής φιλοξενήθηκαν στη μονή που βρίσκεται στην περιοχή του Φιλύρου. Επίσης στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην πόλη μας, έγιναν δεχτοί και από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. ¶νθιμο με τον οποίο συζήτησαν θέματα πνευματικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης της νεότερης γενιάς, σύμφωνα με τις παραδόσεις της ρωσικής και της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Η Διευθύντρια του Ρωσικού Κέντρου κ. Ν. Σουπονίτσκαϊα επέστησε την προσοχή σχετικά με τις δυνατότητες εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, ιδίως μέσω της στενότερης επαφής των ελληνικών και ρωσικών σχολείων και εκκλησιών.
Τέλος, οι εκπρόσωποι ξεναγήθηκαν στις ελληνικές βυζαντινές εκκλησίες της πόλης μας και δώρισαν στο Ρωσικό Κέντρο και τη διευθύντριά του, την εικόνα της Παναγίας της Καλούγκα.
 
MΑΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010
Διάλεξη για το μεγάλο Ρώσο ζωγράφο Αλεξέι Σαβράσοβ.
 
Στις 15 Μαΐου 2010 το Ρωσικό Κέντρο Θεσ/νίκης πραγματοποίησε διάλεξη, με αφορμή την επέτειο των 180χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου ζωγράφου Αλεξέι Σαβράσοβ. Η διάλεξη έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου με τη συμμετοχή παιδιών, τα οποία έμαθαν για τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου, είδαν τους πίνακες του και στο τέλος πήραν μέρος στο διαγωνισμό απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Μετά το διαγωνισμό στα παιδιά απονεμήθηκαν σχετικοί έπαινοι.
 
Εκδήλωση προς τιμή των γυναικών που συνέβαλαν στον απελευθερωτικό αγώνα της νίκης.
 
Το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό της 65ης επετείου της νίκης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμή των γυναικών που συνέβαλαν στον απελευθερωτικό αγώνα της νίκης. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου την  Τετάρτη 12 Μαΐου 2010, ώρα 18:00μμ. Επίσημη προσκεκλημένη ήταν η βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κα Βέρα Α. Ιβάνοβα, όπου και τιμήθηκε ιδιαίτερα. Επίσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από πολεμικά ντοκιμαντέρ.
 
 
 
 
 
 
 
MΑΡΤΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010
 
Σεμινάριο με τίτλο: «Εισαγωγή στη Ρωσική φιλμογραφία».
    Το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο «ΦΙΛΙΑ», το Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (Σ.Φ.Ε.Ι.) και το Αριστοτέλειο Κινηματοθέατρο διοργάνωσαν, με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Μπορίς Παστερνάκ, δωρεάν προς το κοινό ενημερωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Εισαγωγή στη Ρωσική φιλμογραφία». Σκοπός του ήταν η διάδοση της ρωσικής λογοτεχνίας και του πολιτισμού στους σπουδαστές των σχολών κινηματογράφου, σκηνοθεσίας και φωτογραφίας.
     Η διευθύντρια του Κέντρου Ναταλία Σουπονίτσκαϊα κατά την παρουσίαση της επικεντρώθηκε στο βασικό μυθιστόρημα της ζωής του μεγάλου συγγραφέα – «Δόκτωρ Ζιβάγκο», και την ιδιαίτερη θέση του στη ρωσική λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ και είναι το «κλειδί» για την κατανόηση της ρωσικής ιστορίας (τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα). Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η προβολή του 40λεπτου ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Η ιστορία της δημιουργίας της τηλεοπτικής σειράς Δόκτωρ Ζιβάγκο» σε σκηνοθεσία Α. Πρόσκιν (2006). 
     Τη διάλεξη παρακολούθησε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Α. Μάνθος. Κατόπιν ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση του κοινού για το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής και την επιρροή του στο έργο του Μπόρις Πάστερνακ.
http://www.russkiymir.ru/russkiymir/ru/news/rucenter/news0178.html
 
Εκδήλωση για την Εθνική Γιορτή της Ρωσίας. 
     Στο Ρωσικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή την Εθνική γιορτή της Ρωσίας στις 23 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε γιορτινή εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους Ρώσους εθνικούς ήρωες, που συνέβαλλαν στην απελευθέρωση  του Ελληνικού έθνους από τους κατακτητές.  Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κος Α. Ποπόβ, και η διευθύντρια του Ρωσικού Κέντρου, κα Ν. Σουπονίτσκαϊα. Κατόπιν τα παιδιά του Ρωσικού Κέντρου απήγγειλαν γνωστά ρωσικά ποιήματα, έγινε μια εκτενής ιστορική αναδρομή στην προσφορά των Ρώσων στρατηγών στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας και στη συνέχεια με τη μουσική υπόκρουση ηρωικών εμβατηρίων παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα ρωσικά παράσημα. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα δροσιστικό κοκτέιλ  για τους παραβρισκόμενους.
http://www.russkiymir.ru/russkiymir/ru/news/rucenter/news0161.html 
 
20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010
 
Συνάντηση Ρώσων και Ελλήνων καθηγητών στο Ρωσικό Κέντρο. 
 
Με πρωτοβουλία του Ρωσικού Κέντρου  διοργανώθηκε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Επικοινωνιακά προβλήματα στη διδασκαλία της Ρωσικής Γλώσσας στα Ελληνικά σχολεία» με την παρουσία των καθηγητών ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας από το σχολείο της Ρωσικής Πρεσβείας. Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ι. κ. Αγις Κυνηγόπουλος, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του σχεδίου του Ρωσικού Κέντρου Θεσ/νίκης για τη διάδοση της Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, αλλά και τη γνώση της Ελληνικής Γλώσσας, συμφωνήθηκε ένα προσχέδιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για το 2010.  
Ο Διευθυντής του Ρωσικού Σχολείου διακεκριμένος καθηγητής της Ρωσίας κ. Λ.Σμετάνκιν υποσχέθηκε να υποστηρίξει τα ενδιαφέροντα των Ελλήνων μαθητών για τη ρωσική γλώσσα και πολιτισμό σημειώνοντας πως: «Οι Ελληνορωσικές σχέσεις θα ενδυναμώνονται και θα ανθίζουν».
 
 
9 IANOYAΡIOY 2010
Επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης κ. Αλεξέϊ Ποπόβ στο Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
 
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για το 2010 πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσ/νίκη κ. Αλεξέϊ Ποπόβ. Τον Γενικό Πρόξενο υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ι κ. Αγις Κυνηγόπουλος και η Αντ/δρος και Διευθύντρια του Κέντρου κα Ν. Σουπονίτσκαϊα, έχοντας μία πλήρη ενημέρωση για το σχέδιο εργασίας του Κέντρου, που έχει ως κύριο στόχο τη διάδοση του ρωσικού πολιτισμού και γλώσσας στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Ποπόβ εξήρε τις προσπάθειες του ιδρύματος Russkiy Mir και την ελληνική συμμετοχή στην ίδρυση αυτού του Κέντρου στην καρδιά της Θεσ/νίκης. Τέλος σημείωσε πως αποτελεί μια πρωτοβουλία που συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των ήδη αδελφικών σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και ενισχύει τη βαθύτερη γνωριμία και την ανάπτυξη μιας επωφελούς συνεργασίας με στόχο ένα καλύτερο μέλλον.

Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας
© 1989 - 2014